ponedjeljak, 10 23rd

Zadnje izmjene07:48:42 PM

Unija Studenata IU Travnik

KONFERENCIJA „Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti“

Poštovani/a,

Organizacije civilnog društva Budi aktivna. Budi emancipiran. (B.a.B.e.), Zagreb i Prava za sve, Sarajevo u okviru zajedničke inicijative Obrazovanjem ka ravnopravnosti, pozivaju Vas da 4.11.2015. u hotelu Europa (adresa: Vladislava Skarića 5, Sarajevo, http://www.hoteleurope.ba/), s početkom u 10 sati, učestvujete na konferenciji „Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti“.

Konferencija ima za cilj raspraviti pitanja utjecaja obrazovnih politika i praksi na rodnu ravnopravnosti, naročito, na mogućnost poboljšanja položaja žena u Bosni i Hercegovini koristeći primjere djelovanja organizacija civilnog društva i institucija u Republici Hrvatskoj, te preporukama ukazati na mogućnosti i načine integriranja obrazovanja za rodnu ravnopravnost u BiH obrazovni sistem.

Ova konferencija će okupiti predstavnike i predstavnice institucija i organa nadležnih za ostvarivanje rodne ravnopravnosti i obrazovanja na različitim nivoima vlasti u BiH i Republici Hrvatskoj, različitih političkih partija, domaćih i međunarodnih organizacija civilnog društva.

Međunarodni standardi, domaći zakoni i politike promoviraju ravnopravnost žena i muškaraca. Istovremeno, praksa pokazuje da žene i dalje nisu ravnopravne s muškarcima u ostvarivanju prava na rad, učešću u politici i odlučivanju, ekonomiji. Organizacije civilnog društva ukazuju na štetan utjecaj stereotipa na rodnu ravnopravnosti zbog kojeg mnogi muškarci i žene prihvataju i održavaju mit da žene nemaju interesa i vremena da se bave političkim ili javnim djelovanjem, da koriste zakonom osigurana prava. Obrazovanje je jedan od ključnih pokretača promjena jer postavlja temelje u formiranju naših stavova, normi i vrijednosti o rodnim ulogama u društvu. Obrazovanjem je moguće mijenjati stereotipe i mitove ciljajući na izgradnju društva ravnopravnosti. Kako postići promjene u složenom BiH obrazovnom sistemu?

Molimo, da Vaše učešće na konferenciji potvrdite najkasnije do 28. oktobra 2015. godine, putem telefona: 033/203-070 ili e maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , kontakt osoba Arijana Ćatović, kordinatorica programa PRAVA ZA SVE.

Za više o organizacijama i programima: B.a.B.e. http://www.babe.hr/ i PRAVA ZA SVE http://pravazasve.ba

S poštovanjem,

Fedra Idžaković

kodirektorica